OXALÁT
Veseelégtelenség zöldséglé, C-vitamin, kollagén, olajosmag, gyógygomba, fekete tea, kurkuma fogyasztásától?
Üdvözlök mindenkit, Tihanyi András dietetikus vagyok, posztomban ezúttal az lesz a téma hogyan halhatunk bele az oxalát miatt a túlzásba vitt egészséges életmódba. Megosztó téma, túlzásokba a mérgező növényi élelmiszerekről azért nem szeretnék belecsúszni.
Videó: https://youtu.be/4DKlYVoUtU8
youtube csatornám: https://www.youtube.com/@TihanyiAndrasDietetikus
TL;DR: A túlzottan oxalátdús (spenót, sóska, olajosmagvak, kurkuma, kiwi, közvetve C-vitamin, chiamag, amarántmag stb.) „egészséges”, „tiszta” étrend életveszélyes baleseteket is okozhat. Bővebb információkat a videó és poszt tartalmaz.
*A közölt információk kizárólag ismeretterjesztő és szórakoztató jellegűek. Bármilyen komolyabb étrendi és terhelésbeli, életmódbeli változtatás előtt orvossal és dietetikussal konzultálni szükséges! A leírtak/elmondottak nem helyettesíthetik a szakmájában jártas szak-/házi-/orvos tanácsát. Nem szolgálnak betegségek kezelése, megelőzése céljára, és nem adnak pontos útmutatást emberek dietetikai ellátásához, vagy bármilyen betegségnek, fennálló egészségügyi állapotnak a kezeléséhez. Az fenti információk ellenére történő egyéni, saját felelősségre történő alkalmazásból eredő anyagi veszteségekért, sérülésekért, egészségkárosodásért, és kedvezőtlen, teljesítményre gyakorolt hatásokért semmilyen nemű és mértékű felelősséget nem vállalok.*
OXALÁT ALAPOK
Az oxálsav (C₂H₂O₄) növényekben, gombákban oxalát ionként (C₂O₄²⁻), oldható vagy oldhatatlan sóként is megtalálható [ 10.1007/s11947-024-03726-0 ]. A szövegben az egyszerűség kedvéért ezeket szinonimaként fogom használni, de ez nem pontos: az oxalát ételeinkben megtalálható vízben oldódó oxalátként (oxálsav, kálium-, nátrium- és ammónium-oxalátok), vagy oldhatatlan oxalátsókként (elsősorban kalcium-oxalátként) [ 10.3390/nu12102929 ]. Az élelmiszerrel fogyasztott kalcium így elsősorban tej- és tejtermék kalcium-tartalma megkötheti az oldható oxalátokat amelyek ezáltal a már eleve oldhatatlan formában lévő oxaláttal együtt a széklettel távozhatnak testünkből – a maradék amely a bennünk termelődő, valamint ételekből felszívott oxalátból áll a vizelettel távozik. Szervezeten belül oxalát például a C-vitamin, hidroxiprolin, glicin anyagcseréje során képződik. Az étrend egészséges emberekben normál étrenden körülbelül a vizelettel történő oxalát kiválasztás ~50%-át teszi ki [ 10.3390/nu13010062 ]. Az oxalát kicsapódása (kalcium-oxalát) vesekövet hozhat létre vagy vesefunkció-romláshoz majd veseelégtelenséghez vezethet [ 10.33668/hn.26.030 ] mivel oxalát nefropátia alakulhat ki azaz kalcium-oxalát kristályok rakódhatnak le a vesében. Egészséges felnőtt embereknek már csak ezért is napi 800-1000 milligramm (maximum 1200 milligramm) kalciumot tartalmazó étrendet szoktak javasolni.
A vesekövek nagyjából 60-80%-a tartalmaz kalcium-oxalátot. A vizelettel történő fokozott oxalát ürítés (hyperoxaluria) lehet genetikai eredetű, ami ritka anyagcsere-betegség. Bizonyos betegségek – például zsírfelszívódási gondok – és étrendi hibák (Ca-szegény étrend) fokozhatják az oxalát felszívódását. Másodlagos hyperoxaluria ok lehet így fagyálló ivás (etilén-glikol), étrendi hiba, krónikus hasnyálmirigy gyulladás, Crohn-betegség, colitis ulcerosa, "lisztérzékenység", mert a zsírfelszívódás zavara esetén a zsírsavak megköthetik a bélben a kalciumot [ 10.1093/ckj/sfab145 ]. Az étrendi zsírok (ezen belül egyes zsírsavak) és kalcium kapcsolata jelenleg még egy vitatott téma [ 10.1093/jn/nxab045 ] sok nyitott kérdéssel! Másodlagos hyperoxaluria ok lehet még egyéb betegség vagy az Oxalobacter formingens mikroba hiánya [ 10.1016/j.juro.2011.03.006 ] is. A mikrobák kutatások alapján a jövőben akár a vesekőképződés megelőzésében is szerepet játszhatnak [ 10.1016/j.synbio.2024.02.005 ]. Normál vizelettel történő kiválasztásnak a szakirodalomban általában 10-40 mg/nap oxalát mennyiséget adnak meg [ 10.1038/s41581-022-00643-3 ; 10.1093/ckj/sfab145 ], fokozott oxalát ürítésről általában napi 40-45 mg-ot meghaladó ürítésnél beszélünk [ 10.1016/j.mayocp.2024.02.006 ; 10.1053/j.ajkd.2021.07.018 ].
A magas oxaláttartalmú étrend maradandóan ronthatja a veseműködést mivel kalcium-oxalát kristályok rakódhatnak le a vesében. Ez még akkor is lehetséges ha nem jelentkeznek gyors és erős tünetek vagy nem alakul ki vesekő. Az oxalátnak számos egyéb károsító hatást is tulajdonítanak így agyi, kötőszöveti, daganatos betegségekhez kapcsolódó [ 10.1186/s12885-015-1747-2 ; 10.1038/s41581-022-00643-3 ] problémákat is, ez azonban egy szakmailag vitatottabb téma. Korábbi adatok alapján középkorú emberekben a Ca-oxalát kristályok könnyen lerakódhatnak a pajzsmirigyben [ 10.1007/BF01608339 ], emlőben [ PMID: 2589947 ; 10.1097/00000478-199010000-00010 , 10.1186/s12885-015-1747-2 ] és valószínűleg más szöveteinkben is, ami vagy ártalmas vagy nem de bizonyosan felesleges. Bár az oxalát medián halálos dózisát/átlagos halálos dózisát (LD50-mekkora mennyiség okozza a kísérleti állatok 50%-ának pusztulását) általában 375 mg/kg-ra, vagyis egy 70 kg-os személy esetében 26,3 g-ra becsülik, az oxalát sokkal alacsonyabb dózisai is halálosak lehetnek [ 10.5527/wjn.v3.i4.122 ], és a károsodás már néhány ezer mg pár napos fogyasztása után kialakulhat [ 10.5527/wjn.v3.i4.122 ], amelynek következtében a halál pár héttel-évvel később is bekövetkezhet. A lassabban jelentkező ártalom tartósan fogyasztott alacsonyabb dózisoknál sem zárható ki.
Élelmiszerek oxaláttartalma mg/100g vagy g/100 g
(egyes kutatások az összes oxaláttól külön mérték az oldható vagy oldhatatlan formát, ami precízebb ám nem áll minden esetben rendelkezésünkre [ 10.3390/nu12102929 ])
-Chaga-Inonotus obliquus gomba 2,8-14,2 g/100 g! - 0,14 g oxalát/ 1 g chaga gombapor [10.3346/jkms.2020.35.e122]
-Mák 1600 mg
-Kövér porcsin avagy portuláka 910–1679 mg [10.1093/ckj/sfab145]
-Metélőhagyma vagy snidling (Chives) 1480 mg
-Mángold nyers 1167 mg
-Sóska 273.0-953.8 mg
-Spenót 793±232 (főzés növelheti) / 450-600 mg
-Szójabab (száraz) 0.67-3.5 g/100 g [10.1021/jf010484y]
-Kakaópor 628 mg / 600-800 mg csokoládé kakaótartalom szerint
-Zellergumó 600 mg
-Chia mag 470 mg
-Rebarbara levél 451±55 / 1060 mg
-Amaránt mag [10.1021/jf070384d]
-Gyömbér (friss) 300 mg
-Mandula (nyers) 192±41.3 / 369 mg / 431–490 mg [10.1093/ckj/sfab145]
-Mogyoró 167–223 [10.1093/ckj/sfab145]
-Kesudió 164.1 - 260 / 249 mg / 231–262 [10.1093/ckj/sfab145]
-Cékla 180 mg
-Brazil dió 181 mg (ez egyébként is erősen kerülendő nagyobb mennyiségben)
-Pisztácia pörkölt 163±4.2 / 42 mg
-Földimogyoró 96–705 [10.1093/ckj/sfab145]
-Fekete tea (kész) 50-100 mg/100 ml ! [10.1056/NEJMc1414481]
-Házi mandulatej akár 68 mg/100 ml ! [10.1016/j.jpeds.2015.08.029]
-Földimogyoró (nyers) 71.9±30.7 mg
-Teljes gabonák/termékek korpamennyiségtől függően 40-80 mg körül tartalmaznak [10.1021/jf052776v]
-Fűszerek sokasága (kurkuma por, gyömbér, száraz petrezselyem) és fekete tea igen magas de ízesítéshez keveset használunk
Fő források
- https://ohf.org/wp-content/uploads/2024/02/Oxalate-List-022724.pdf
-Bernardino M, Parmar MS. Oxalate nephropathy from cashew nut intake. CMAJ 2016. DOI:10.1503/cmaj.151327
-Pal A, Aydin-Ghormoz E, Lightle A, Faddoul G. Diet-induced hyperoxaluria: A case based mini-review. Clin Nephrol Case Studies. 2024; 12: 52-57. DOI 10.5414/CNCS111505
-Dr. Rodler Imre: Új tápanyagtáblázat, ISBN: 9632260090, Medicina Könyvkiadó Rt., 2005, 413.oldal
-Rosenstock JL, Joab TMJ, DeVita MV, Yang Y, Sharma PD, Bijol V. Oxalate nephropathy: a review. Clin Kidney J. 2021 Aug 12;15(2):194-204. doi: 10.1093/ckj/sfab145.
MENNYI A BIZTONSÁGOS NAPI BEVITEL?
Egészséges embernél a biztonságos napi oxalátmennyiségre nézve kevés adat van, nyugati étrend követése mellett napi 44-930 mg is elfogyasztásra kerülhet [10.5527/wjn.v3.i4.122 ; 10.1053/j.ajkd.2021.07.018 ; 10.1007/s11947-024-03726-0 ; 10.1046/j.1523-1755.2000.00010.x ]. Az adatok alapján ha nagyon egészségesen, tudatosan esetleg vegetáriánus étrendeket követve táplálkozunk és magas nyers zöldség tartalmú étrendet követünk igen könnyen elérhetünk magas oxalát fogyasztást, főleg ha ezt olajosmagvakkal-olajosmag alapú élelmiszerekkel, amaránt és chia maggal és fűszerekkel is bőségesen kiegészítjük. Minél nyersebb, feldolgozatlanabb az étrendünk ez ebből a szempontból annál veszélyesebb: a mikrózás vagy főzés, tej/tejtermék/Ca/Mg hozzáadása étkezéshez számottevően csökkentheti főként zöldségekből az oxalát bevitelét mivel a vízoldékonyság is csökkenhet és a főzővízbe is bekerülhet. Hüvelyeseknél az áztatás segíthet a mennyiség csökkentésében. A különböző kezelési eljárások hatása élelmiszerenként is változhat, így a diófélék pörkölése, hőkezelése nem csökkentette az oxalát mennyiségét [ 10.1007/s11947-024-03726-0] . Pontos adatokat a hivatkozott publikáció tartalmaz [ 10.1007/s11947-024-03726-0 ]. Nézzünk meg pár konkrét példát a balesetekre!
MÉRGEZÉSEK FORRÁSAI A SZAKIRODALOMBAN
ZÖLDSÉGLÉ/NYERS SALÁTÁK
Az oxalát nanokristályok (<200 nm) károsíthatják vesét, egészséges emberben pedig már egyetlen spenótos-smoothie is vizelettel történő fokozott kiválasztásukat eredményezheti [ 10.1016/j.ekir.2020.04.029 ]. A hazánkban is saláták alkotórészeként használt kövér porcsin, avagy portuláka (Portulaca oleracea) amelynek kedvező élettani hatásokat is tulajdonítanak [ 10.1016/j.hermed.2025.101005 ] több esetben okozott már vesekárosodást [ 10.1016/j.trim.2022.101589 ; 10.1186/s12882-023-03236-9 ], de ehhez azért magában fél kg-ot (0,5 kg-ot) is el kell fogyasztani. Spenót és fodros kel, valamint más zöldség alapú smoothiek [ 10.7759/cureus.67409 ; 10.1155/2022/4349673 ; 10.1053/j.ajkd.2017.08.002 ; 10.1016/j.amjmed.2013.03.019 ] is okoztak már baleseteket. Gyerekeknél is kialakulhat gond például spenót és diófélék túlzott és tartós fogyasztását követően [ 10.1016/j.xkme.2025.101048 ]. A spenót, sóska [10.1016/s0140-6736(89)92967-x ; 10.3109/15563650.2015.1033061 ], cékla és társaik ezért óvatos fogyasztást igényelnek, különösen nyersen és tejtermék nélkül – sóskába is halt már bele ember. Túlzott fogyasztásnál még a burgonya-édesburgonya is fokozott bevitelt eredményezhet más étrendi hibákkal együtt. A kiwi nem zöldség de sokszor alapanyag zöld levekhez, túlzott fogyasztás ártalmas lehet, rossz napi kombinációk szintén túlzott napi bevitelt eredményezhetnek.
ASZKORBINSAV - C-VITAMIN
A C-vitamin (aszkorbinsav) napi 1000 mg és feletti dózisokban fokozhatja a vizelet oxalát tartalmát [ 10.1089/end.2021.0576 ], 1000 mg bevitel a 90 mg alattihoz képest 6,8 mg-al több kiválasztott vizelet oxalátot eredményezhet, ami kevésnek tűnik de a napi napi 40-45 mg-os határhoz képest sok. A C-vitamin valószínűleg fokozhatja a vesekőképződés rizikóját [ 10.1097/01.ASN.0000146012.44570.20 ; 10.1001/jamainternmed.2013.2296 ; 10.22037/uj.v0i0.4275 ; 10.22037/uj.v0i0.4275 ; 10.1038/s41585-023-00768-5 ] főleg férfiakban. Nem gyakori és nem könnyű elérni, főként más problémák vagy étrendi hibák közreműködésével alakulhat ki vagy napi több g tartós fogyasztásakor, de esetenként közreműködhet az oxalát-nefropátia és veseelégtelenség kialakulásában [ 10.4061/2011/146927 ; 10.3402/jchimp.v2i2.17718 ; 10.1378/chest.118.2.561 ; 10.1016/j.ekir.2020.07.008 ; 10.1186/1752-1947-1-155 ; 10.1186/s12882-018-1060-9 ; 10.1046/j.1365-2362.1998.00349.x ; 10.1053/j.ajkd.2013.01.025 ; PMID: 3994472 ; 10.1016/j.ekir.2022.09.002 ]. Magam részéről orvosi kontroll nélkül soha nem szoktam napi 500-1000 mg-ot meghaladó pótlást javasolni, ez egészséges embernél nem indokolt és az elmondottakon túl is lehetnek negatív hatásai. Mivel a testépítők és egészségtudatos emberek gyakran használnak magas, napi 0,5-2 g-os napi C-vitamin tartalmú multivitaminokat, és mellé nem ritkán külön is szednek C-vitamint, így könnyen előfordulhat, hogy évek alatt szép lassan ezzel is tönkre teszik a veséjüket.
FEKETE TEA (CAMELLIA SINENSIS) OKOZTA VESEELÉGTELENSÉG
Egy alacsony alanyszámú és egészséges embereket vizsgáló kutatás szerint 1,5 l fekete tea (57,5 mg/l -> 86 mg /nap oxalát ) fogyasztása nem befolyásolta számottevően a vizelet oxaláttartalmát [ 10.3390/nu13124434 ], ehhez általában plusz tényezők fennállása szükséges. Egy 56 éves férfi literszámra itta a jeges fekete teát, dialízist szükségessé tevő veseelégtelenséget kiváltva [ 10.1056/NEJMc1414481 ]. Láthatjuk, hogy a túlzások veszélyesek lehetnek, ezt kerüljük.
CHAGA-INONOTUS OBLIQUUS-HAMVASKÉREG GOMBA
A Chaga-Inonotus obliquus gyógygomba extrém dús oxalátban, 2,8-14,2 g/100 g! - 0,14 g oxalát/ 1 g is lehet chaga gombaporban [ 10.3346/jkms.2020.35.e122 ]. A gyógygombákat főleg az immunrendszer működésének támogatásra, például daganatok ellen próbálják egyesek használni, néha igen nagy dózisokban ami lehet napi 9-15 g [ 10.1097/MD.0000000000028997 ; 10.3346/jkms.2020.35.e122 ], vagy több teáskanál [ 10.5414/CN107655 ] is. Ezt gyakran C-vitaminnal és zöldséglevekkel együtt teszik ami így még könnyebben okozhat vesekárosodást. Más gyógygombákban általában lényegesen alacsonyabb oxalát és főleg az oldható oxalát-tartalom [ 10.4172/2161-0509.1000138 ], de ezekhez is kapcsoltak már egy-egy esetet [ 10.1016/j.ekir.2022.09.002 ], amihez esetleg a feldolgozási módok is hozzájárulhatnak [ 10.1016/j.ekir.2022.09.002 ]. Egyeztessünk szedés előtt egészségügyi szakemberrel!
CSILLAGGYÜMÖLCS-KARAMBOLA (AVERRHOA CARAMBOLA) ÉS BILIMBI (AVERRHOA BILIMBI)
Karambolát mi Európában nem igen szoktunk fogyasztani, csak érdekességként említem meg. Fő probléma a fogyasztásnál valószínűleg az üres gyomorra (ételben lévő kalcium megkötheti) nagyobb mennyiségben (napi több db/dl gyümölcs) történő fogyasztás, nem feltétlenül az igen magas oxalát-tartalom [ 10.1093/ckj/sfab145 ]. Ez széles határok között változik, édes kedvezőbb, alacsonyabb oxalát-tartalmú mint a savanyú. Bolti karambola-lénél ez 50 mg/dl körüli - friss savanyú gyümölcslénél azonban 300-820 mg/dl is lehet [ 10.1053/ajkd.2001.21333 ]. Főleg beteg embereknél vagy nagyobb mennyiség fogyasztása után fordulnak elő mérgezések [ 10.1016/j.hrtlng.2009.09.003; 10.1186/s13104-015-1640-8 ; 10.1186/s12882-018-1084-1 ; 10.1016/j.wem.2020.11.003 ; 10.1016/j.nefroe.2017.04.005 ; 10.1053/ajkd.2001.21333 ], mikroszkopikus adagokban elég biztonságos. 1,5 l lé vagy 15 gyümölcs 1 nap alatt egészséges embereknél is vese és idegrendszeri gondot okozott [ 10.1093/ndtplus/sfp108 , 10.3329/jom.v19i1.34846 ], mivel egyfajta potenciális neurotoxint, caramboxin-t [ 10.5935/0101-2800.20150037 ; 10.1016/j.wem.2020.11.00 ] tartalmaz . Napi 1 db is gondot okozhat rendszeres fogyasztásnál, havi több darab is, magam részéről senkinek nem fogom gyümölcsként ajánlani. A rokon faj bilimbi ugyanezt tudja ha túlzásba viszik [ 10.17727/JMSR.2021/9-8 , 10.1136/bcr-2021-242325 ].
KURKUMA, FAHÉJ, EGYÉB FŰSZEREK
A kurkuma por (1969 mg/100 g oxalát!) vagy a rossz minőségű, finomítatlan kurkumát tartalmazó étrend-kiegészítők ha nem elég koncentráltak kurkuminra hajlamosító tényezők esetén már napi pár g-nál is okozhatnak veseproblémákat [ 10.1590/2175-8239-JBN-2023-0079en ], a tiszta így oxalátban szegényebb standardizált kurkumin (pl. 95% curcimun tartalommal) viszont néha májbetegségeket is okozhat. A kurkuma hozzáférhető oxalát tartalma magas míg a fahéjé nem, így előbbiről feltételezik hogy könnyebben okozhat gondot [ 10.1093/ajcn/87.5.1262 ]. Sok fűszernek magas az oxaláttartalma, ne vigyük ezeket túlzásba!
KOLLAGÉN/BEEF PROTEIN (NEM OKOZOTT MÉG GONDOT!)
A kollagénben/marhafehérjében lévő hidroxiprolin is hozzájárul kis mértékben a vizeletbe kiválasztott oxalát mennyiségéhez [ 10.1038/sj.ki.5001906 ], hidrolizáció hatékonyabbá teheti a felszívódást [ 10.3390/nu11051064 ]. A ma népszerű L-glicin is talán hozzájárulhat minimális mértékben a vizeletbe kiválasztott oxalát mennyiségéhez [ 10.1016/j.metabol.2010.09.002 ]. Normál étrend esetén ezek szerepe a nefropátia vagy vesekő kialakulásában elhanyagolható lehet [ 10.1038/sj.ki.5001906 ; 10.1007/s00240-015-0765-5 ] - túlzások esetén esetleg fokozhatják a kockázatokat. Amit tudunk, hogy patkányokban a 5% hidroxiprolin hozzáadása az étrendhez ártalmas volt az állatok veséjére [ 10.1016/j.bbadis.2022.166442 , 10.1038/sj.ki.5001699 ; 10.1038/s41598-024-73246-6 ], erre utaló emberi adatot azonban nem találtam. Elméleti alapon a magas kollagén (étrend-kiegészítő és pl. marha alapú ételek, zselatin) túlzott fogyasztása más tényezőkkel együtt hozzájárulhatna ilyen gondok kialakulásához.
OLAJOS MAGVAK/DIÓFÉLÉK
Az olajos magvak mint mák, mandula/mandulatej, mogyoró, kesudió, brazil dió, pisztácia, földimogyoró számottevő mennyiségű oxalátot tartalmaznak. Ez rendszeres nagyobb mennyiségű fogyasztás esetén akár gondot is okozhat. Előfordult gond fél kiló (0,5 kg) kesudió fogyasztását követően [ 10.1093/milmed/usab453 ] és napi 100-150 g kesudió tartós fogyasztását követően is [ 10.1503/cmaj.151327 ], mogyoróvaj, földimogyoró és diófélék túlzásba vitt fogyasztását követően is [ 10.14740/wjnu399 ; 10.1016/j.krcp.2014.03.003 ; 10.1136/bcr-2020-237212 ; 10.1007/s10157-008-0046-5 ], napi 150-200 g mandula és 50-100 g marcipán rendszeres fogyasztását követően is [ 10.1016/j.amjmed.2015.07.010 ], házi mandulatej fogyasztását követően is [ 10.1016/j.jpeds.2015.08.029 ] - főként egyébként sem teljesen egészséges embereknél. Mandulatej általában jobb, bolti külföldit vizsgáltak, ha kalcium van hozzáadva biztonságosabb lehet [10.1053/j.jrn.2021.03.011]. Gyerekeknél is kialakulhat gond például spenót és diófélék túlzott és tartós fogyasztását követően [ 10.1016/j.xkme.2025.101048 ]. Az egyébként egészséges olajos magvak fogyasztását sem javasolt túlzásba vinni!
ÖSSZEFOGLALÁS
Kijelenthető, hogy a "szuperfoodokban" (amaránt, chia, kurkuma, gyömbér stb.) gazdag étrend, a rendszeres és nagyobb mennyiségű kedvezőtlen összeállítású nyers saláta, zöldséglé, spenót-sóska kiegészítve gyakori olajosmag-fogyasztással, sok teljes kiőrlésű gabonával, tehát az egészségtudatos "tiszta" étkezés ritkán akár egészségkárosító is lehet [ 10.1136/bcr-2019-231284 ; 10.15171/jnp.2017.21 ]. Amennyiben megfejeljük ezt még nagy dózisú C-vitaminnal és orvosi indok nélkül kizárjuk a tejet - tejtermékeket a táplálkozásunkból akkor ideális környezetet teremthetünk komolyabb balesetek vagy vesekő létrejöttének is. Napi 800-1000 mg-os Ca tartalmú étrend a normál oxalát bevitelt ellensúlyozni képes, magasabb bevitelt persze nem szabad a kalciumfogyasztás növelésével megpróbálni kivédeni. Vesebetegeknek, vesekőre hajlamos embereknek javasolt dietetikussal egyeztetni az alacsony oxaláttartalmú étrendet.
Csökkentheti a kockázatokat:
- Magas oxaláttartalmú élelmiszerek napi fogyasztásának korlátozása
- Kőképződés hajlamnál alacsony oxaláttartalmú étrend
- Magasabb (de nem túlzott) folyadékbevitel: 2-3 l/nap vizeletmennyiségig,
- Mérsékelt zsírbevitel (Ca hozzáférhetőség miatt) /Az étrendi zsírok (ezen belül egyes zsírsavak) és kalcium kapcsolata jelenleg még egy vitatott téma [ 10.1093/jn/nxab045 ] sok nyitott kérdéssel!/
- Normál kalciumfogyasztás
- C-vitamin bevitel mérsékelten tartása /leginkább túlzott kiegészítés okozhat gondot/
[ 10.1053/j.ajkd.2021.07.018 ]
Ha rendszeresen szeretnétek ilyen témaáttekintést akkor lájkoljátok és osszátok a posztot, iratkozzatok fel csatornámra! Személyre szabott kérdésekre továbbra is van mód szóban és írásban (dietetikai egyeztetések). Konzultáció, étrend-kiegészítő tanácsadás: https://teljesitmenyfokozo.hu/
*A közölt információk kizárólag ismeretterjesztő és szórakoztató jellegűek. Bármilyen komolyabb étrendi és terhelésbeli, életmódbeli változtatás előtt orvossal és dietetikussal konzultálni szükséges! A leírtak/elmondottak nem helyettesíthetik a szakmájában jártas szak-/házi-/orvos tanácsát. Nem szolgálnak betegségek kezelése, megelőzése céljára, és nem adnak pontos útmutatást emberek dietetikai ellátásához, vagy bármilyen betegségnek, fennálló egészségügyi állapotnak a kezeléséhez. Az fenti információk ellenére történő egyéni, saját felelősségre történő alkalmazásból eredő anyagi veszteségekért, sérülésekért, egészségkárosodásért, és kedvezőtlen, teljesítményre gyakorolt hatásokért semmilyen nemű és mértékű felelősséget nem vállalok.*
RÉGEBBI POSZTOK LINKJEI:
TESZTOSZTERON FOKOZÁS HMB-VEL? IZOMNÖVELÉS, ZSÍRÉGETÉS, SZARKOPÉNIA, MEMÓRIA HATÁSOK
Videó: https://youtu.be/MtIZ22vMU18
Szöveges blog.hu-poszt: https://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/2025/06/04/tesztoszteron_fokozas_hmb-vel
ÉLET TEÁSKANÁLNYI MŰANYAGGAL AZ AGYBAN?
videó: https://www.youtube.com/watch?v=nF8syB-Kf6s https://www.facebook.com/teljesitmenyfokozo.hu/videos/642209978821852
szöveg: https://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/2025/05/19/elet_teaskanalnyi_muanyaggal_az_agyban
KOKSZOSBÓL NATURÁL? AZ IZOMMEMÓRIA KÉRDÉSEIvideó: https://www.youtube.com/watch?v=he8ePPQCvwghttps://www.facebook.com/teljesitmenyfokozo.hu/videos/1060774878846672szöveg: https://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/2024/09/23/kokszosbol_natural_az_izommemoria_kerdesei
A HELYI FOGYASZTÁS TITKAI – HELYI ZSÍRÉGETÉS, ZSÍR IZOMMÁ ALAKÍTÁS ÉS MÁS ERETNEKSÉGEK!Videó: https://www.youtube.com/watch?v=yyhR7NDWxvQÁttekinthető szöveges blog.hu-s poszt youtube videó linkkel: https://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/2024/10/20/a_helyi_fogyasztas_titkai
AGYKÁROSÍTÓ SZTEROIDOK?
videó: https://www.youtube.com/watch?v=mi2qHXJDR-4 https://www.facebook.com/teljesitmenyfokozo.hu/videos/2639165289595782/
szöveg: https://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/2024/06/03/agykarosito_szteroidok_antidopping_prevencios_poszt
EKDISZTEROID MINDENTUDÓ 2024videó: https://www.youtube.com/watch?v=C1HdXJ9YgBg https://www.facebook.com/teljesitmenyfokozo.hu/videos/438741765563802
szöveg: https://www.facebook.com/photo?fbid=885041180334235&set=a.480528794118811
FEHÉRJEFOGYASZTÁS 2.0 https://www.facebook.com/teljesitmenyfokozo.hu/photos/pb.100064850824483.-2207520000./1911271185718907/?type=3
MIÉRT HALNAK MEG IDŐ ELŐTT A TESTÉPÍTŐK? - Prevenciós, ismeretterjesztő antidopping poszt a balesetek ellen https://www.facebook.com/photo?fbid=594850219353334&set=a.480528794118811
KREATIN IDŐZÍTÉS – MÍTOSZ VAGY VALÓSÁG? https://www.facebook.com/photo?fbid=568922001946156&set=a.480528794118811
ESZTOSZTERON FOKOZÓ ÉTREND ÉS ÉTREND-KIEGÉSZÍTÉS – MŰKÖDIK VAGY ÁTVERÉS?https://www.facebook.com/teljesitmenyfokozo.hu/photos/a.387443794768328/2087935431385814/
A KOFFEIN ÉS A TELJESÍTMÉNYFOKOZÁS https://www.facebook.com/teljesitmenyfokozo.hu/photos/a.387443794768328/2066703933508964/?type=3
MIOSZTATIN GÁTLÁS HÁZILAG? https://www.facebook.com/photo?fbid=554005940104429&set=a.480528794118811
TOJÁSFEHÉRJE ALAPOK 2023 – minden amit a tojásról nem akartál tudni! https://www.facebook.com/photo/?fbid=628331369338552&set=pb.100064850824483.-2207520000
ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐK A TERHELÉS KIVÁLTOTTA IZOMFÁJDALOM (DOMS) ELLEN
https://www.facebook.com/teljesitmenyfokozo.hu/photos/a.387443794768328/2082860015226689/
EDZÉSSEL A RÁK ELLEN? https://www.facebook.com/photo?fbid=530784489093241&set=a.480528794118811
POTENCIÁLISAN PERIFÉRIÁS IDEGRENDSZERT KÁROSÍTÓ MULTIVITAMINOK ÉS B-KOMPLEXEK?https://www.facebook.com/teljesitmenyfokozo.hu/posts/1882442518601774
#tihanyiandrás #teljesítményfokozósporttáplálkozás #longevity #vese #greens #sporttáplálkozás #sportdietetika #cvitamin #kurkuma #taplalekkiegeszito #etrendkiegeszito #táplálkozástudomány #vegán #vegetáriánus #hungary
Utolsó kommentek