Májkárosító lehet a zöld tea? / Scientific opinion on the safety of green tea catechins / Az European Food Safety Authority ~ Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) óvatosságra inti a szakembereket és fogyasztókat!
Ahogyan azt a Teljesítményfokozó sporttáplálkozás kötetben írtam:
Az EFSA pár napja publikált szakirodalom áttekintése szerint a májkárosítás kockázat létező: az (-)-epigallocatechin-3-gallate (EGCG) nagy dózisának tartós fogyasztása ritkán együtt járhat májkárosodással. Az okok és így a kivédés lehetőségei viszont még nem teljesen tisztázottak. A kockázat teaitalok kapcsán szerencsére még napi több csésze zöld tea fogyasztásakor sem magas. Étrend-kiegészítőként viszont napi 800 mg EGCG több hetes-hónapos fogyasztása néhány embernél már megemelkedett májenzim értékekkel járhat együtt, amely utalhat májkárosodásra. Léteznek olyan termékek, amelyekből már napi 2-3 kapszula elfogyasztása eléri vagy túllépi ezt a 800 mg-os dózist. Egy konkrét és az anyagban megnevezett kivonatnál viszont ennek a dózisnak a felének az elfogyasztása mellett is jelentkeztek időnként májproblémák.
Az adatok fényében további vizsgálatok szükségesek, hogy kiderüljön pontosan milyen dózisú zöld tea kivonat milyen körülmények között és mennyi idő alatt történő fogyasztása mellett jelentkezhet májkárosodás. A fentiek alapján ismét elmondhatjuk, hogy a több nem mindig jobb. Mértéktartás és lehetőleg orvossal-dietetikussal történő konzultáció indokolt a zöld tea kivonatok tartós fogyasztását megelőzően. Pánikra azonban szerencsére nincsen ok!
Forrás:
Scientific opinion on the safety of green tea catechins
EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to Food (ANS), Maged Younes, Peter Aggett, Fernando Aguilar, Riccardo rebelli, Birgit Dusemund, Metka Filipic, Maria Jose Frutos, Pierre Galtier, David Gott, Ursula Gundert-Remy, Claude Lambre, Jean-Charles Leblanc, Inger Therese Lillegaard, Peter Moldeus, Alicja Mortensen, Agneta Oskarsson, Ivan Stankovic, Ine Waalkens- Berendsen, Rudolf Antonius Woutersen, Raul J Andrade, Cristina Fortes, Pasquale Mosesso, Patrizia Restani, Davide Arcella, Fabiola Pizzo, Camilla Smeraldi and Matthew Wright
EFSA Journal 2018;16(4):5239 doi: 10.2903/j.efsa.2018.5239
Link: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.2903/j.efsa.2018.5239
#greentea #health #supplements#teljesítményfokozósporttáplálkozás#sportdietetics #sportdietetika#sporttáplálkozás #étrendkiegészítő#sportnutrition
Utolsó kommentek