Ahogyan azt a 2012-ben megjelent Teljesítményfokozó sporttáplálkozás kötetben legtöbb olvasónk Magyarországon először olvashatta:
"A fertőzéseken túl a mikrobiomszintű eltérések vizsgálata alapján ismertté vált, hogy mind az idegrendszertől a mikroorganizmusok felé, mind a mikroorganizmusoktól az idegrendszer felé hatások közvetítődnek. A sportpszichológia terén a microbialis endocrinologia (Microbial Endocrinology) szerepe értékelődhet fel a közérzet javításában, a fájdalom mérséklésében, a pszichés stressz hatásainak kivédésében, fertőzések kialakulásának megelőzésében.
..
A gerinces élőlények és a bennük élő baktériumok között kémiai kommunikáció („interkingdom signaling” vagy „interkingdom communication”) figyelhető meg. Állatkísérletek alapján az emésztőrendszeri és gyulladásos folyamatokhoz kapcsolódóan jelentkező fájdalomérzetet a mikroorganizmusok módosíthatják, a Lactobacillus acidophilus .... receptorokon keresztül modulálhatja az intestinalis fájdalomérzet jelentkezését. Ezt a hatást valószínűleg öntudatlanul már hosszú idő óta alkalmazzuk (pro- és prebiotikum-kiegészítés formájában) az állóképességi sportolók körében oly gyakori emésztőrendszeri panaszok enyhítésére."
Ezt erősítik meg egy a hvg.hu által átvett friss kutatás adatai is:
"Egy új tanulmány szerint napi kétszeri joghurt fogyasztással mérsékelhető a szürke hétköznapok stressz-szintje, így az ebből következő betegségek kialakulására is jóval kisebb az esély.
A joghurt az agy érzelmi központjaira hat pozitívan, így tompítva az aggodalom, stressz érzetét. Az amerikai kutatás kitér arra is, hogy folyós tejtermék és folyós tejtermék között bizony van különbség: az ízesített joghurtitalok többsége ugyan hatásos, ám a prímet természetesen az egyszerű, élőflórás, natur joghurt viszi.
A tanulmány alapjául szolgáló kísérlet során leginkább az élőflórás, második helyen a baktériumoktól mentes, majd a joghurtot egyáltalán nem fogyasztó tesztalanyok bizonyultak a legkiegyensúlyozottabnak. A projektet jegyző Dr Emeran Mayer szerint egy megfelelő baktériumkoncertráció kikísérletezésével az általános közérzet és stresszes betegségek megelőzése mellett a krónikus fej-és hátfájdalmak ellen is ütőképes gyógyszerré avanzsálhat az élőflórás joghurt."
Forrás:
http://hvg.hu/gasztronomia/20130909_Igy_cselezheti_ki_a_halalt_joghurttal
Az eredeti anyag bővebben is ismerteti a könyvünkben külön fejezetben bemutatott probiotikumok és a mikrobiális endokrinológia lehetőségeit:
"Changing gut bacteria through diet affects brain function, UCLA study shows
UCLA researchers now have the first evidence that bacteria ingested in food can affect brain function in humans. In an early proof-of-concept study of healthy women, they found that women who regularly consumed beneficial bacteria known as probiotics through yogurt showed altered brain function, both while in a resting state and in response to an emotion-recognition task."
Forrás:
http://newsroom.ucla.edu/portal/ucla/changing-gut-bacteria-through-245617.aspx
Kép forrása:
http://nourishedkitchen.com/wp-content/uploads/2009/07/lactobacillus.jpg
Utolsó kommentek