"Amerikai kutatók a vörös hús egy olyan kémiai összetevőjét tudták kimutatni, ami megmagyarázhatja, hogy a szalonna vagy a steak miért káros a szívre. A Nature Medicine-ben publikált tanulmány szerint a vörös húsban található karnitin bomlásnak indul a belekben. A karnitin bomlása olyan eseménysort indít el, ami a koleszterinszint megnövekedéséhez vezet, ami viszont szívproblémákat okozhat. A dietetikusok szerint egészségügyi kockázatokkal járhat, ha az emberek karnitintartalmú ételeket és étrendkiegészítőket fogyasztanak.
Dr. Stanley Hazen, a kutatás vezetője a BBC-nek elmondta, hogy nem csupán a koleszterin és a telített zsírok fogyasztása okozhat szív- és érrendszeri panaszokat. Az egerekkel és emberekkel végzett kísérletek kimutatták, hogy a belekben található baktériumok a karnitin lebontásakor egy TMAO (trimetilamin-oxid) nevű gázt képeznek a májban. A tanulmány során a kutatók megállapították, hogy a TMAO keletkezése hozzájárul ahhoz, hogy a zsír lerakódjon az erekben, ami szívproblémákhoz, illetve halálhoz vezethet.
A TMAO szerepét Dr. Hazen szerint sokszor alábecsülik. Bár a trimetilamin-oxid csak salakanyag, nagyban befolyásolja az anyagcserét, és a koleszterin lerakódásában is kiemelt szerepet játszik. Az új kutatási eredmények tehát alátámasztják, hogy a vörös hús nem egészséges: dr. Hazen szerint legfeljebb minden második héten egy alkalommal javasolt a fogyasztása."
Forrás:
http://index.hu/tudomany/
http://www.nlm.nih.gov/
2011-ben azt is kimutatta ez a csoport, hogy a széles körben érvédőnek tartott lecitin fogyasztása is fokozhatja a TMAO keletkezést, így emiatt is rövidebb ideg fogunk élni (étrend-kiegészítőkben és ételeinkben viszonylag nagy mennyiségben található lecitin).
Forrás: http://www.nature.com/
Szerintünk a kép biztosan komplexebb ennél, hiszen az L-karnitin és lecitin kutatásokban rendszeresen és főként pozitív hatásokat mutatott az emberi testben. Az L-karnitin kiegészítés az agy, vázizomzat működésére, férfiak termékenységi és merevedési problémáira is kedvezően hathat az eddigi kutatások szerint. Ostobaság lenne ezekről az előnyökről vagy a húsok, halak evéséről lemondani az esetleges ártalmak kivédése helyett. Az eredmények nem ezen anyagok kerülését, hanem - amennyiben ennek a kedvezőtlen metabolitnak a képződése kivédhető pre- és probiotikumokkal - a bélflóra összetételének módosítását tehetik inkább indokolttá. Ilyen módszer lehetne még az emésztőrendszert elkerülő karnitin és lecitin készítmények alkalmazása is.
Utolsó kommentek