HTML

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás

------------------------------------------------------- Adatvédelmi információk A teljesítményfokozó (ergogén) sporttáplálkozás* a sport teljesítménycentrikus megközelítésén alapul - szemben a hagyományos egészségmegőrzés-centrikus megközelítéssel. Az ergogén sporttáplálkozási szemléletet képviselem dietetikusként (Tihanyi András) - amely szemléletet a sportágspecifikus sporttáplálkozás alapján ültetem át a gyakorlatba amikor amatőr vagy élsportoló, akár olimpikon sportoló étrendjét és étrend-kiegészítését állítom össze. Célom a magyarországi sporttáplálkozási ismeretek bővítése blogoldalakon, előadások tartásán és más tevékenységeken keresztül. Ezért az egyéni dietetikai tanácsadáson, könyvek és cikkek írásán kívül végzett tevékenységemen túl ebben a tematikus blogban az általam ismert friss és ingyenesen legálisan letölthető, pdf vagy egyéb formátumú sportdietetikai- és edzői szakirodalmakat és kapcsolódó információkat is megismertetem az olvasóimmal. A blogot a Teljesítményfokozó sporttáplálkozás kötet szerzője (Tihanyi András) írja, aki a http://teljesitmenyfokozo.hu/ oldalon vagy http://tihanyiandras.hu/ oldalon elérhető - ezeken az oldalakon külön Adatvédelmi tájékoztató található, a sütik (cookie-k) pedig alapértelmezésben kikapcsolt állapotban vannak! A http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu oldal és a facebook közösségi blogoldal olvasóiról, lájkolóiról adatgyűjtés, adatrögzítés, és más a GDPR hatálya alá tartozó adatkezelés A http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu blog és a facebook közösségi blogoldal kezelője által nem történik. Az oldalon az adatok gyűjtését és kezelését, pl. sütik alkalmazásával a Facebook, a blog.hu oldalon a Facebook, Google, blog.hu (Inda-Labs) és más velük együttműködő cégek végzik. További információkért kérem, olvassa el az alább található adatvédelmi elveket. Amennyiben nem regisztrált Facebook-felhasználó akkor a blogoldal kezelője semmilyen információt nem kap a Facebook-tól az a blogoldalon tett látogatásról, illetve annak használatáról. Ez azokra a Facebook-felhasználókra is vonatkozik, akik csupán információszerzés céljából keresik fel a blogoldalt. Amennyiben követi és\vagy kedveli ezen oldalamat, vagy ezen található képek és posztok valamelyikét: a Facebook hozzáadja a profilját a követőket tartalmazó listához vagy adott kép, illetve poszt lájkolóinak köréhez, és azt a rendelkezésemre bocsátja (látni fogom a lájkolást, megosztást, hozzászólást vagy egyéb nyilvános tevékenységet). A személyes profilokból csak a publikus információkat láthatom. Ezt a saját tartalomra vonatkozó láthatóságot mindenki Facebook-beállításaiban határozhatja meg. Emellett, Facebook-beállításokban (https://www.facebook.com/settings?tab=privacy) arra is lehetőség, hogy kedvelését az olvasó elrejtse, illetve visszavonja a blogoldal követését. Ezt követően a profil többé nem jelenik meg az oldal lájkolóinak listájában. A Facebook követőkkel kapcsolatban statisztikai információkat szolgáltat számomra - a blog.hu pedig napi-heti stb. nézettséget mutat további információk számomra történő átadása nélkül. Ezek névhez nem köthető demográfiai adatok, amelyek pl. az életkorra, nemre, illetve lakóhelyre, vagy a blog.hu-nál az olvasók számára vonatkoznak. Látom például a facebookon, hogy a követők „x” %-a 24 és 34 év közötti férfi. Nincs lehetőségem a statisztikai adatokat a követők profil-adataival összekapcsolni egyik oldalon sem. A blog.hu oldalon a blog.hu rendszerben kommentet író személy email-címe látható a blog kezelője által! A blog.hu és facebook.com adatgyűjtéséről, adatkezeléséről (amelyek a fenti blogoldalakra is vonatkoznak) azok adatvédelmi tájékoztatójában talál információt az érdeklődő: https://blog.hu/adatvedelmi https://hu-hu.facebook.com/privacy/explanation https://www.facebook.com/about/privacy/update/printable https://policies.google.com/?hl=hu *A teljesítményfokozó sporttáplálkozás szemléletének alkalmazása természetesen nem jelent automatikusan garanciát egyénre lebontva a teljesítmény fokozására, ez ugyanis az adott ember aktuális teljesítményétől, egészségi állapotától, benne rejlő genetikai lehetőségektől és még sok más tényezőtől függ! --------------------------------------- Egészségügyi információk: A közölt információk kizárólag ismeretterjesztő és szórakoztató jellegűek. Bármilyen étrendi és edzésbeli változtatás előtt orvossal és dietetikussal konzultálni szükséges! A leírtak nem helyettesíthetik a szakmájában jártas dietetikus és szak-/házi-/sportorvos tanácsát. Nem szolgálnak betegségek kezelése, megelőzése céljára, és nem adnak pontos útmutatást emberek dietetikai ellátásához, vagy bármilyen betegségének vagy fennálló egészségügyi állapotának kezeléséhez. Az fenti információk ellenére történő egyéni, saját felelősségre történő alkalmazásból eredő anyagi veszteségekért, sérülésekért, egészségkárosodásokért, és kedvezőtlen, teljesítményre gyakorolt hatásokért semmilyen nemű és mértékű felelősséget nem vállalok.

Teljesítményfokozó facebook

Címkék

. (1) 2012 (1) 2015 (2) 2016 (4) 2018 (1) aas (5) acetaminophen (1) adaptogén (3) adverse effects (1) aging (1) agysérülés (6) agysorvadás (1) alcohol (1) alkohol (5) allergia (1) állóképességi (1) amerikaifutball (2) aminosav (2) amputee (1) anabolikus ablak (1) anabolikus izoflavon (1) anabolikus szteroid (8) anemia (2) anémia (2) angol (3) antibiotikum (2) antidoping (19) antidopping (29) antioxidáns (5) antropometria (1) arzén (1) asea (1) asthma (2) Athlete’s Plates (1) athletics (2) atlétika (2) basketball (1) bcaa (2) BEAC (1) Béres-csepp (2) béta-alanin (1) betegségek (3) birkózó (2) Blood Flow Restriction (1) body.builder.hu (1) bodybuilding (3) boksz (1) borsó (2) bscg (1) C-vitamin (3) caffeine (2) cancer (1) carnitine (1) catechin (2) chocolate (2) cholin (2) chondroitine (1) cikk (1) clean sport (1) clenbuterol (2) colostrum (2) consensus (1) cordain (1) cordyceps (3) creatin (3) cryotherapy (1) Család-barát magazin (1) csalók (24) csaló napok (1) csecsemő (1) csokoládé (2) csontok (1) cukor (2) curling (1) CXVII. Országos Bajnokság (1) cycling (1) d-Aspartic acid (5) D-aszparaginsav (1) D-vitamin (17) daa (5) depresszió (2) diéta (2) dietetics (17) dietetika (28) dietetikus (11) dmaa (2) doping (21) dopping (82) doppingvétség (15) Dr. Lubics Szilvia (1) Dr. Tóth Barbara (1) drog (6) DrugsBunny (3) Drugs Bunny (2) Dr Demeter Nikolett (1) Dudás Miklós (1) e171 (1) eb (1) ebook (90) ecdysterone (3) edible insects (1) edzés (94) edző (7) edzők (10) edzőtábor (1) edzőterem (1) edző válaszol (1) efsa (1) egcg (2) egészséges táplálkozás (8) egészsésport (1) ehető rovarok (1) ekdiszteroid (7) ekdizon (3) élelmiszer-kémia (6) élelmiszerbiztonság (3) élelmiszerkémia (5) élelmiszermérnöki (6) élelmiszertoxikológia (2) élelmiszer higiéné (2) életmód (2) ÉLETTAN (1) Elliot Rodger (1) előadás (14) élsport (112) emésztőrendszer (1) encyclopedia (1) endokrinológia (2) endurance (1) energiaital (1) entomofágia (1) epigenetika (1) epo (8) ergolyticus (4) ergometria (1) erőfejlesztés (1) erőss zsolt (1) essna (1) étrend (101) étrend-kiegészítők (167) étrendi időzítés (3) evezés (1) evezősök (1) exercise induced astma (2) extrém (2) extrém sport (3) Fábián István (1) facebook (3) fájdalomcsillapítók (2) Fazekas Róbert (1) fehérje (12) fenetilamin (2) fényképek (1) férgek (1) fertőzések (1) FIFA (1) film (1) fitoterápia (6) fizioterápia (1) fodmap (1) fogyókúra (4) folyadék (1) folyadékfogyasztás (2) fotó (2) (1) funkcionálisélelmiszer (1) futas (2) futás (7) futball (2) futókhasmenése (1) gabona (1) GH (1) gladiátor (1) glukosamine (1) glükózamin (1) gombatoxin (1) gratuláció (1) green tea (1) gyermek (11) gyermeksporttáplálkozás (3) gyilkosság (1) gyógygomba (4) gyógynövény (5) gyógyszerészet (5) gyógytornász (1) Gyömbér Noémi (1) hal (1) halál (60) harc (3) harcművészet (1) hegyi betegségek (2) hegymászás (2) hepatotoxicity (1) herekárosodás (1) HIF-1 (2) himalája (2) hipoxia (5) hirtv (1) hmb (1) homeopátia (1) humor (10) HUNADO (18) hungary (3) hús (2) hypoxic (2) iaaf (1) ibuprofén (1) ibuprofen (1) időskor (4) IGF-I (2) immunmodulálás (12) impingement szindróma (1) index.hu (5) india (1) indoor (1) informed sport (1) ingyen (61) ingyenes (98) injuries (1) interjú (29) International Society of Sports Nutrition position stands (2) ioc (5) izomgörcsök (2) izomműködés (2) ízület (4) joints (1) judo (2) kaatsu (1) Kancsendzönga (1) Karakas Hedvig (2) karate (1) karnitin (1) káromkodás (1) katonai (9) Katus Attila (1) kávé (1) kazein (3) kecske (2) kerékpár (1) kiállítás (1) Kőbájker (2) kobalt (2) kodpiszkalo (1) koffein (9) kókler (1) kolin (1) kollagén (1) kolosztrum (2) kondícionálás (1) kondroitin-szulfát (2) konferencia (9) könyv (102) könyvajánló (6) konzultáció (2) koordináció (1) kopás (1) kopaszodás (1) korrupció (5) kosárlabda (1) Kossuth Rádió (1) közérzet (2) kreatin (21) kreatin-nitrát (1) krioterápia (1) kutatás (1) küzdősport (5) L-karnitin (2) labdarúgás (3) labor (1) lakatos péter (1) Lance Armstrong (3) leégés (2) letöltés (75) leucin (2) leucine (2) libidó (1) lowfodmap (1) m4sport.hu (1) macs (21) magaslati edzés (4) Magyar Antidopping Csopor (21) Magyar Diáksport Szövetség (1) Magyar Elhízástudományi Társaság (2) Magyar Sporttudományi Társaság (3) magzat (1) máj (1) májkárosító (1) mák (2) marhafehérje (1) marihuána (1) martial arts (1) Matt Cahill (1) mbsz (1) mdosz (7) megelőzés (2) melanoma (1) mellékhatás (77) metabolomika (2) mikotoxin (1) mikroalga (3) mikrobiom (1) military (1) mlm (1) mob (9) mokka (2) monitoring (1) mountainbike (1) Mountaineering (1) mstt (1) MTSZ (1) multivitamin (2) munkacsoport (1) nanorészecskék (2) nasa (1) nébih (1) Nemzeti Kaja-Kenu és Evezős Olimpiai Központ (2) Nemzeti Kajak-Kenu és Evezős Olimpiai Központban (2) nem szteroid gyulladásgátlók (1) népbetegségek (2) neurotoxicitás (1) nfl (2) nitrát (1) nob (2) nőnap (1) nonszteroid gyulladáscsökkentők (1) nsaid (3) nsf (1) nutrigenomika (4) nutrition (5) obesitologica hungarica (1) oéti (5) okklúziós edzés (1) ökölvívás (3) okostányér (1) oktatás (1) olimpia (69) orvosi (11) oxigénezett víz (3) Oxilofrine (1) OxyElite Pro (1) paleolit (6) pályázat (1) paracetamol (1) paralimpia (10) paralympics (5) parasport (9) paraziták (1) pdf (68) pediatric (2) phelps (2) Phjongcshang (1) pi-víz (1) pistorius (2) politika (4) porc (1) position paper (5) potencia (1) probiotics (2) probiotikum (5) prosthetics (1) protein (10) PyeongChang (1) PyeongChang 2018 (1) quinoa (1) rádió interjú (2) rák (10) ramadan (3) Ramadán (2) receptek (1) regeneráció (6) regeneration (4) rehabilitáció (5) rendelés (1) rendészet (3) riasztás (1) rio (5) Rió 2016 (4) rizs (3) rögbi (1) roid rage (4) rovarok (1) rowing (2) rugby (2) runners diarrhea (2) running (2) s (2) saps (1) scitec nutrition (1) sérülések (105) shoulder impingement (1) side effects (1) Sildenafil (1) smr (1) soccer (2) spartathlon (1) special olimpics (4) spenót (1) spinach (1) sport (122) sportágspecifikus sporttáplálkozás (57) sportágspecifikus táplálkozás (40) sportdietetika (82) sportdietetikus (20) sportélettan (28) sportmedicine (6) sportorvos (34) Sportpszichológia (6) sportsebészet (1) sports dietetics (47) Sports Nutrition for Youth (4) sporttáplálkozás (103) sportteljesítmény (34) sportterápia (7) Strength Training (2) Subacromial pain syndrome (1) suhanj (2) SUHANJ! Fitness (1) surgery (1) szabadidő-sport (6) szabó gyuri bácsi (1) szabó s. andrás (1) szakértő (2) szakkönyv (73) Szegedi Olimpiai Központ (2) szénhidrát (3) szénhidráttöltés (3) szildenafil (2) szívleállás (1) szója (2) szteroidok (24) szusi (1) taekwondo (1) tanácsadás (1) tankönyv (20) táplálkozás (16) táplálkozás biokémia (2) tartalom (4) tartalomjegyzék (2) tata (1) Tatai Olimpiai Központ (2) taurin (3) tbi (7) teacrin (2) team (1) téglajegy (1) tej (6) tejsavó (5) tejtermék (5) téli olimpia (3) teljesítményfokozás (150) teljesítményfokozó sporttáplálkozás (121) teljesítményfokozó team (44) tenger gyümölcsi (1) tenisz (3) tennis (1) tények (1) tények extra (1) terhelésélettan (14) testépítés (8) Testkultúra Műhely (11) testtömegcsökkentő étrend (1) tesztoszteron (12) tesztoszteron emag (1) tesztoszteron fokozók (3) third-party (1) tihanyi andrás (87) TiO2 (1) titán-dioxid (2) tkm (14) TMAO (1) tojás (2) tokyo2020 (2) történelem (6) Tóth Gábor (1) továbbképzés (3) toxikológia (1) trendek (2) triathlon (1) triatlon (7) Triphasic Training (1) trx (1) tűcsere (2) tudomány (149) tv2 (3) tvse (1) új diéta (4) ultrafutás (7) ultramaraton (7) űrhajósok (2) űrutazás (3) úszás (2) úszó OB (1) utazás (1) vadhús (1) vallás (1) vállműtét (1) Várhegyi Márton (2) vas (3) vegan (3) vegán (5) vegetarian (3) vegetáriánus (7) véralvadás (1) verseny (4) vese (5) viagra (1) videó (8) vita (1) vitaminok (2) víz (1) vörös húsok (2) wada (29) webbeteg (1) wellness (2) whey (4) who (2) xenon (1) zene (1) zöld tea (1) zsírszövet (1) β-phenethylamine (2) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Húsfogyasztás és rákos megbetegedések kapcsolata? - a szövegben 2017-es frissítésekkel!

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás 2017.01.17. 11:09

Húsfogyasztás és rákos megbetegedések kapcsolata? - a szövegben 2017-es frissítésekkel!

2015-ben a teljesítményfokozó Team tagjai is nyilatkoztak a a WHO húsfogyasztásról kiadott anyaga ( http://www.who.int/mediacentre/news/statements/2015/processed-meat-cancer/en/  ;  http://www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/en/  ) szerint rákkeltő élelmiszer gyanújába keveredett vörös húsok, húsok fogyasztásának élettani hatásairól. 2016-ben és 2017-ben Újabb kutatások keverték gyanúba a rendszeres és nagymértékű húsfogyasztást!

A Teljesítményfokozó sporttáplálkozás kötetben 2012-ben már részletesen írtam (T.A.) a túlzott húsfogyasztás szakmai körökben 10-15-30 éve ismert lehetséges kockázatairól (kiemelném ezt az 1982-es publikációt, amelyre kötetemben is hivatkozom: "incidence of colon cancer is influenced by environmental factors, especially diet. The high beef-high fat-low fiber diet" link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6897545 . Az interjúban ezeket a mondatokat egyszerűsítettem le minél közérthetőbb formába. Alább a könyvből idézek illetve annak szövegét egészítem ki.

A zsírban gazdag étrend a paleolit étendet illetve ketogén diétát követő sportolók miatt újra egyre gyakrabban fordul elő sportolók körében - ennek hosszú távú élettani hatásait még nem tudjuk pontosan megbecsülni, az előnyök-hátrányok aránya ma még nem egyértelmű. A vörös húsok és általában a húsok, illetve más fehérjeforrások is sok sportoló által nagy mennyiségben kerülnek elfogyasztásra. Gyakorta éveken át tartó napi akár 1 kg-ot meghaladó húsfogyasztást is láthatunk. A fehérje dominanciájú étrend-kiegészítők terjedésével a húsfogyasztás visszaszorulhat, ám az élelmirost-szegénység és a magas fehérjetartalom gyakran megmarad, esetenként hasmenést, puffadást és más panaszokat előidézve. Mindez a fent leírtak alapján megfelelő étrendi vagy étrendkiegészítés-beli gátló tényezők nélkül könnyen eltolhatja a bélflóra összetételét egy potenciálisan kedvezőtlen irányba. A nagymértékű húsfogyasztás korábbi kutatások alapján elég általánosan elfogadottan növelheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát (Hughes 2000; Norat 2005; Gorbach 1982). A tejsavónak számos prebiotikusnak tekintett összetevője van, ám a tejsavófehérje-izolátumokban, magas fehérjetartalmú készítményekben ez már kevéssé érvényesül. Emberben (emberi tejben) ezek az összetevők az úgynevezett HMO-k, az emberi tej oligoszacharidjai~Human milk oligosaccharides-HMOs.

Bode L. Human milk oligosaccharides: every baby needs a sugar mama. Glycobiology. 2012 Sep;22(9):1147-62. doi: 10.1093/glycob/cws074.
Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22513036

Clemens Kunz, Sabine Kuntz, and Silvia Rudloff, Chapter 1 Bioactivity of Human Milk Oligosaccharides Food Oligosaccharides: Production, Analysis and Bioactivity, First Edition. Edited by Dr. F. Javier Moreno and Dr. Marıa Luz Sanz. © 2014 John Wiley & Sons, Ltd. Published 2014 by John Wiley & Sons, Ltd. Link: http://www.ift.org/~/media/Knowledge%20Center/Publications/Books/Samples/IFTPressBoook_FoodOligosaccharides_PreviewChapter.pdf

A szarvasmarha teje viszont az emberi anyatejhez képest kifejezetten szegény ezekben a HMO vegyületekhez hasonló összetevőkben. Protektív, védő hatása azonban ezeknek a prebiotikus vegyületeknek, a probiotikumoknak = "jó mikrobáknak"  és a D-vitaminnak is lehet:

”A rostban szegény, vöröshúsokban és zsírban gazdag diéta megváltoztatja a bélflórát és megnöveli a bacteroides és clostridium speciesek arányát. Ezek a törzsek B-glucuronidase, azoreductase, urease, nitroreductase és glychocolsav reductase termelése útján a cocarcinogén természetű nitrogén vegyületekből, szekunder epesavakból rákkeltő vegyületeket képeznek.” (Pap 2006)."

"5.4.1 Nagymértékű húsfogyasztás
Az edzőtermeket látogatók körében éveken át tartó napi akár 1 kg-ot meghaladó húsfogyasztást is láthatunk. A vöröshús-fogyasztás és különösen a járulékos zsiradékfogyasztás, továbbá bizonyos ételkészítési technológiák növelhetik a colorectalis carcinomák kialakulásának kockázatát. A élelmirost-szegénység és magas fehérjetartalom akkor is megmarad, ha fehérjekiegészítők használatára vált át a sportoló. Ez gyakran hasmenést, puffadást és más emésztőrendszeri panaszokat idéz elő. A magas fehérjebevitel kapcsán a bélflóra feltételezett előnytelen irányban történő változásának korrigálása, illetve megelőzése (pre- és probiotikumok) egy jogosan felmerülő kérdés."

"A D-vitaminnak azonban a vérképzésre, sejtproliferációra és -differenciációra is befolyása van, bizonyos mértékig csökkentheti az emlő-,vastagbél- és prostatadaganatok kialakulásának kockázatát is, de más malignus daganatok sejtjeinek osztódására és áttéteinek kialakulására is gátló hatása lehet."

"A probiotikumok olyan élő élelmiszer-alkotórészek (baktériumok, gombák), amelyek kedvező hatással vannak az ember egészségére. .. A prebiotikumok (például a fruktózoligomerek és -polimerek, így az oligfruktóz és az inulin) olyan élelmiszer-összetevők, amelyekre az emésztőrendszerben található emésztőenzimek nem hatnak, így változatlan formában jutnak el a vastagbélig. Itt szelektíven elősegítik a kedvező hatású probiotikus mikroorganizmusok szaporodását, ahogyan elősegíthetik különböző ásványi anyagok (például a kalcium, magnézium és feltehetőleg a vas és a cink) felszívódását is (Scholz–Ahrens 2001; Cashman 2003). A prebiotikumok gazdag forrásai például a csicsóka, cikória, a vöröshagyma, fokhagyma, bab, borsó, zabpehely, búza, banán, tej és a prebiotikumokkal dúsított élelmiszerek, pl. joghurtok. A szinbiotikumok mind pre-, mind probiotikumokat tartalmaznak, ezek úgy tűnik, a vastagbélrák kialakulását is képesek lehetnek meggátolni (Rafter 2007)."

Tihanyi András, Teljesítményfokozó sporttáplálkozás, ISBN: 978-963-88102-3-6, Kiadó: Krea-Fitt Kft., Budapest, 2012 http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.hu/

Vajon mi derült ki ebben az ügyben 2016-ban és 2017-ben? Tényleg kockázatos a nagymértékű és rendszeres húsfogyasztás?

Egy 2016 szeptemberében publikált elemzés megerősítette a 2015-ben még vitatottabb kapcsolatot a hasnyálmirigyrák és a vörös hús illetve a feldolgozott húskészítmények fogyasztása között, igaz csak férfiakban.  
Zhao Z , Yin Z , Pu Z , Zhao Q  Association Between Consumption of Red and Processed Meat and Pancreatic Cancer Risk: A Systematic Review and Metaanalysis.Clin Gastroenterol Hepatol. 2016 Sep 28. pii: S15423565(16)308540. doi: 10.1016/j.cgh.2016.09.143. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27693521

Egy 2016 novemberében publikált elemzés szerint a magas össz-vöröshús, illetve a nagy mértékű friss és húskészítménynek feldolgozott húsfogyasztás az emlőrák egyik lehetséges rizikófaktora lehet.
Wu J , Zeng R , Huang J , Li X , Zhang J , Ho JC , Zheng Y , Dietary Protein Sources and Incidence of Breast Cancer: A Dose-Response Meta-Analysis of Prospective Studies. Nutrients. 2016 Nov 17;8(11). pii: E730. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5133114/pdf/nutrients-08-00730.pdf

Egy 2016 decemberi publikáció is megerősítette a WHO álláspontját a kolorektális daganatok és húsfogyasztás lehetséges kapcsolatáról.
Jeyakumar A , Dissabandara L , Gopalan V A critical overview on the biological and molecular features of red and processed meat in colorectal carcinogenesis.J Gastroenterol. 2016 Dec 2. [Epub ahead of print] Link: http://link.springer.com/article/10.1007/s00535-016-1294-x

Egy 2016 decemberi publikáció a dohányzók körében egy lehetséges kapcsolatot mutatott ki a férfiak feldolgozott húskészítmény fogyasztása és a COPD kockázata között. A COPD jelentése Krónikus obstruktív légúti betegség ( http://www.webbeteg.hu/cikkek/copd/45/a-copd-es-tunetei ).
Kaluza J, Larsson SC, Linden A, Wolk A. Consumption of Unprocessed and Processed Red Meat and the Risk of Chronic Obstructive Pulmonary Disease: A Prospective Cohort Study of Men. Am J Epidemiol. 2016 Dec 1;184(11):829836. Link: https://academic.oup.com/aje/article/184/11/829/2332845/Consumption-of-Unprocessed-and-Processed-Red-Meat

Egy szintén 2016 decemberi publikáció sok kutatás adatait elemezve a feldolgozott húsok fogyasztása és a hólyagrák kockázata között mutatott ki egy potenciális összefüggést.
Crippa A , Larsson SC , Discacciati A , Wolk A , Orsini N, Red and processed meat consumption and risk of bladder cancer: a dose-response metaanalysis of epidemiological studies. Eur J Nutr. 2016 Dec 22. doi: 10.1007/s0039401613560. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28070638

Egy 2017 január 5.-én publikált kutatás szerint a grillezett, barbecue-zott (lassan és parázs fölött grillezett) és füstöt húsok fogyasztása összefüggésbe hozható az emlőrákos nők túlélési idejének megrövidülésével, az elhalálozás emelkedett kockázatával. Ennek egyik fő oka a policiklusos aromás szénhidrogének fokozott bevitele lehet ( http://cancer-code-europe.iarc.fr/index.php/hu/12-mod/szennyezo-anyagok/758-szennyezo-anyagok-keretes/4337-4-keretes-iras-policiklusos-aromas-szenhidrogenek-pah ).
Parada H Jr, Steck SE, Bradshaw PT, Engel LS, Conway K, Teitelbaum SL, Neugut AI, Santella RM, Gammon MD. Grilled, Barbecued, and Smoked Meat Intake and Survival Following Breast Cancer.J Natl Cancer Inst. 2017 Jan 5;109(6). pii: djw299. doi: 10.1093/jnci/djw299. Print 2017 Jun. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28052933

Egy 2017 januári publikáció pedig a divertikulitisz és a feldolgozatlan vörös húsok fogyasztása között talált lehetséges összefüggést.

"A vastagbélben kialakuló divertikulumok, vagyis kis kitüremkedések a legkülönbözőbb panaszokhoz vezethetnek, és az 50 év feletti lakosság közel felét érintik. A fő oknak a rostszegény táplálkozást tekintik, amelyhez örökletes adottságként szöveti gyengeség is társulhat. Ez az állapot igen gyakran tünetmentes, ám ha mégis problémát okoz, annak forrása a divertikulumokban pangó székletmaradék, amely gyulladáshoz vezethet. Ilyenkor beszélünk divertikulitisz nevű betegségről." ( Forrás: http://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/16215/a-divertikulozis-es-divertikulitisz)

Cao Y , Strate LL , Keeley BR , Tam I , Wu K , Giovannucci EL , Chan AT, Meat intake and risk of diverticulitis among men. Gut. 2017 Jan 9. pii: gutjnl2016313082. doi: 10.1136/gutjnl2016313082. [Epub ahead of print] Link: http://gut.bmj.com/content/early/2017/01/03/gutjnl-2016-313082.full.pdf

Összegzés:
A 2016-2017-es publikációk szerint a vöröshúsok illetve feldolgozott húskészítmények fogyasztásában továbbra is mértéket kell tartanunk. Ez érvényes a különböző füstölt vagy grillezett húsokra is, függetlenül attól hogy vörös vagy fehér húsokról beszélünk. Ha ezt megtesszük, és más tekintetben is egészséges életmódot - étrendet követünk az alkoholfogyasztás és dohányzás mellőzése mellett, akkor valószínűleg nem kell különösebben tartanunk a húsfogyasztás valószínűsíthető kockázataitól!

Video forrása: Ehet vörös húst, ha betart 5 szabályt! Pándi Balázs
Dietetikus, hentes és háziasszony szakértővel vitatjuk meg, hogy mi is a rákmentes hosszú élet titka. Pác-só vagy halálos fertőzés, karcinogének vagy ízetlen bableves?
Link: http://index.hu/video/2015/10/29/ehet_voros_hust_ha_betart_5_szabalyt/

Címkék: interjú index.hu halál rák hús who étrend egészséges táplálkozás tihanyi andrás vörös húsok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr9512130777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.