HTML

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás

------------------------------------------------------- Adatvédelmi információk A teljesítményfokozó (ergogén) sporttáplálkozás* a sport teljesítménycentrikus megközelítésén alapul - szemben a hagyományos egészségmegőrzés-centrikus megközelítéssel. Az ergogén sporttáplálkozási szemléletet képviselem dietetikusként (Tihanyi András) - amely szemléletet a sportágspecifikus sporttáplálkozás alapján ültetem át a gyakorlatba amikor amatőr vagy élsportoló, akár olimpikon sportoló étrendjét és étrend-kiegészítését állítom össze. Célom a magyarországi sporttáplálkozási ismeretek bővítése blogoldalakon, előadások tartásán és más tevékenységeken keresztül. Ezért az egyéni dietetikai tanácsadáson, könyvek és cikkek írásán kívül végzett tevékenységemen túl ebben a tematikus blogban az általam ismert friss és ingyenesen legálisan letölthető, pdf vagy egyéb formátumú sportdietetikai- és edzői szakirodalmakat és kapcsolódó információkat is megismertetem az olvasóimmal. A blogot a Teljesítményfokozó sporttáplálkozás kötet szerzője (Tihanyi András) írja, aki a http://teljesitmenyfokozo.hu/ oldalon vagy http://tihanyiandras.hu/ oldalon elérhető - ezeken az oldalakon külön Adatvédelmi tájékoztató található, a sütik (cookie-k) pedig alapértelmezésben kikapcsolt állapotban vannak! A http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu oldal és a facebook közösségi blogoldal olvasóiról, lájkolóiról adatgyűjtés, adatrögzítés, és más a GDPR hatálya alá tartozó adatkezelés A http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu blog és a facebook közösségi blogoldal kezelője által nem történik. Az oldalon az adatok gyűjtését és kezelését, pl. sütik alkalmazásával a Facebook, a blog.hu oldalon a Facebook, Google, blog.hu (Inda-Labs) és más velük együttműködő cégek végzik. További információkért kérem, olvassa el az alább található adatvédelmi elveket. Amennyiben nem regisztrált Facebook-felhasználó akkor a blogoldal kezelője semmilyen információt nem kap a Facebook-tól az a blogoldalon tett látogatásról, illetve annak használatáról. Ez azokra a Facebook-felhasználókra is vonatkozik, akik csupán információszerzés céljából keresik fel a blogoldalt. Amennyiben követi és\vagy kedveli ezen oldalamat, vagy ezen található képek és posztok valamelyikét: a Facebook hozzáadja a profilját a követőket tartalmazó listához vagy adott kép, illetve poszt lájkolóinak köréhez, és azt a rendelkezésemre bocsátja (látni fogom a lájkolást, megosztást, hozzászólást vagy egyéb nyilvános tevékenységet). A személyes profilokból csak a publikus információkat láthatom. Ezt a saját tartalomra vonatkozó láthatóságot mindenki Facebook-beállításaiban határozhatja meg. Emellett, Facebook-beállításokban (https://www.facebook.com/settings?tab=privacy) arra is lehetőség, hogy kedvelését az olvasó elrejtse, illetve visszavonja a blogoldal követését. Ezt követően a profil többé nem jelenik meg az oldal lájkolóinak listájában. A Facebook követőkkel kapcsolatban statisztikai információkat szolgáltat számomra - a blog.hu pedig napi-heti stb. nézettséget mutat további információk számomra történő átadása nélkül. Ezek névhez nem köthető demográfiai adatok, amelyek pl. az életkorra, nemre, illetve lakóhelyre, vagy a blog.hu-nál az olvasók számára vonatkoznak. Látom például a facebookon, hogy a követők „x” %-a 24 és 34 év közötti férfi. Nincs lehetőségem a statisztikai adatokat a követők profil-adataival összekapcsolni egyik oldalon sem. A blog.hu oldalon a blog.hu rendszerben kommentet író személy email-címe látható a blog kezelője által! A blog.hu és facebook.com adatgyűjtéséről, adatkezeléséről (amelyek a fenti blogoldalakra is vonatkoznak) azok adatvédelmi tájékoztatójában talál információt az érdeklődő: https://blog.hu/adatvedelmi https://hu-hu.facebook.com/privacy/explanation https://www.facebook.com/about/privacy/update/printable https://policies.google.com/?hl=hu *A teljesítményfokozó sporttáplálkozás szemléletének alkalmazása természetesen nem jelent automatikusan garanciát egyénre lebontva a teljesítmény fokozására, ez ugyanis az adott ember aktuális teljesítményétől, egészségi állapotától, benne rejlő genetikai lehetőségektől és még sok más tényezőtől függ!

Teljesítményfokozó facebook

Címkék

. (1) 2012 (1) 2015 (2) 2016 (4) 2018 (1) aas (2) acetaminophen (1) adaptogén (2) aging (1) agysérülés (6) agysorvadás (1) alcohol (1) alkohol (5) amerikaifutball (2) aminosav (1) amputee (1) anabolikus izoflavon (1) anabolikus szteroid (5) angol (3) antibiotikum (2) antidoping (12) antidopping (23) antioxidáns (5) antropometria (1) arzén (1) asea (1) asthma (2) Athlete’s Plates (1) athletics (2) atlétika (2) basketball (1) bcaa (1) BEAC (1) Béres-csepp (2) béta-alanin (1) betegségek (3) birkózó (2) Blood Flow Restriction (1) body.builder.hu (1) bodybuilding (3) boksz (1) borsó (1) C-vitamin (3) caffeine (2) cancer (1) carnitine (1) catechin (2) chocolate (2) cholin (2) cikk (1) clenbuterol (2) colostrum (2) consensus (1) cordain (1) cordyceps (3) creatin (3) cryotherapy (1) Család-barát magazin (1) csalók (24) csaló napok (1) csecsemő (1) csokoládé (2) csontok (1) cukor (2) curling (1) CXVII. Országos Bajnokság (1) d-Aspartic acid (5) D-aszparaginsav (1) D-vitamin (17) daa (5) depresszió (2) diéta (2) dietetics (16) dietetika (25) dietetikus (10) dmaa (2) doping (17) dopping (74) doppingvétség (10) Dr. Lubics Szilvia (1) Dr. Tóth Barbara (1) drog (6) DrugsBunny (3) Drugs Bunny (2) Dr Demeter Nikolett (1) Dudás Miklós (1) e171 (1) eb (1) ebook (90) edible insects (1) edzés (86) edző (7) edzők (10) edzőtábor (1) edzőterem (1) edző válaszol (1) efsa (1) egcg (2) egészséges táplálkozás (8) egészsésport (1) ehető rovarok (1) ekdiszteroid (3) élelmiszer-kémia (6) élelmiszerbiztonság (1) élelmiszerkémia (5) élelmiszermérnöki (5) élelmiszertoxikológia (1) élelmiszer higiéné (2) életmód (2) ÉLETTAN (1) Elliot Rodger (1) előadás (14) élsport (101) emésztőrendszer (1) encyclopedia (1) endokrinológia (2) energiaital (1) entomofágia (1) epigenetika (1) epo (8) ergolyticus (4) ergometria (1) erőfejlesztés (1) erőss zsolt (1) essna (1) étrend (92) étrend-kiegészítők (155) étrendi időzítés (3) evezés (1) evezősök (1) exercise induced astma (2) extrém (2) extrém sport (3) Fábián István (1) facebook (3) fájdalomcsillapítók (2) Fazekas Róbert (1) fehérje (11) fenetilamin (2) fényképek (1) férgek (1) fertőzések (1) FIFA (1) film (1) fitoterápia (5) fizioterápia (1) fogyókúra (4) folyadék (1) folyadékfogyasztás (2) fotó (2) (1) funkcionálisélelmiszer (1) futás (3) futball (2) gabona (1) gladiátor (1) gombatoxin (1) gratuláció (1) green tea (1) gyermek (11) gyermeksporttáplálkozás (3) gyilkosság (1) gyógygomba (4) gyógynövény (5) gyógyszerészet (5) gyógytornász (1) Gyömbér Noémi (1) hal (1) halál (57) harc (3) harcművészet (1) hegyi betegségek (2) hegymászás (2) hepatotoxicity (1) herekárosodás (1) HIF-1 (2) himalája (2) hipoxia (5) hirtv (1) hmb (1) homeopátia (1) humor (9) HUNADO (12) hungary (1) hús (2) hypoxic (2) iaaf (1) ibuprofen (1) ibuprofén (1) időskor (4) IGF-I (2) immunmodulálás (12) index.hu (5) india (1) indoor (1) ingyen (61) ingyenes (98) interjú (29) International Society of Sports Nutrition position stands (2) ioc (3) izomgörcsök (2) izomműködés (2) ízület (3) judo (2) kaatsu (1) Kancsendzönga (1) Karakas Hedvig (2) karate (1) karnitin (1) katonai (9) Katus Attila (1) kávé (1) kazein (2) kecske (2) kiállítás (1) Kőbájker (2) kobalt (2) kodpiszkalo (1) koffein (9) kókler (1) kolin (1) kollagén (1) kolosztrum (1) kondícionálás (1) kondroitin-szulfát (1) konferencia (9) könyv (102) könyvajánló (6) konzultáció (2) koordináció (1) kopás (1) kopaszodás (1) korrupció (5) kosárlabda (1) Kossuth Rádió (1) közérzet (2) kreatin (20) kreatin-nitrát (1) krioterápia (1) kutatás (1) küzdősport (5) L-karnitin (2) labdarúgás (3) lakatos péter (1) Lance Armstrong (3) leégés (2) letöltés (74) leucin (1) leucine (1) libidó (1) m4sport.hu (1) macs (15) magaslati edzés (4) Magyar Antidopping Csopor (15) Magyar Diáksport Szövetség (1) Magyar Elhízástudományi Társaság (2) Magyar Sporttudományi Társaság (3) magzat (1) máj (1) májkárosító (1) mák (1) marhafehérje (1) marihuána (1) martial arts (1) Matt Cahill (1) mbsz (1) mdosz (7) megelőzés (2) melanoma (1) mellékhatás (67) metabolomika (2) mikotoxin (1) mikroalga (3) mikrobiom (1) military (1) mlm (1) mob (9) mokka (2) mountainbike (1) Mountaineering (1) mstt (1) MTSZ (1) multivitamin (2) munkacsoport (1) nanorészecskék (2) nasa (1) nébih (1) Nemzeti Kaja-Kenu és Evezős Olimpiai Központ (2) Nemzeti Kajak-Kenu és Evezős Olimpiai Központban (2) nem szteroid gyulladásgátlók (1) népbetegségek (2) neurotoxicitás (1) nfl (2) nitrát (1) nob (1) nőnap (1) nonszteroid gyulladáscsökkentők (1) nsaid (3) nutrigenomika (4) nutrition (5) obesitologica hungarica (1) oéti (5) okklúziós edzés (1) ökölvívás (3) okostányér (1) oktatás (1) olimpia (64) orvosi (11) oxigénezett víz (3) Oxilofrine (1) OxyElite Pro (1) paleolit (6) pályázat (1) paracetamol (1) paralimpia (8) paralympics (4) parasport (8) paraziták (1) pdf (67) pediatric (2) phelps (2) Phjongcshang (1) pi-víz (1) pistorius (2) politika (4) porc (1) position paper (5) potencia (1) probiotics (2) probiotikum (5) prosthetics (1) protein (9) PyeongChang (1) PyeongChang 2018 (1) rádió interjú (2) rák (10) Ramadán (1) ramadan (2) receptek (1) regeneráció (5) regeneration (4) rehabilitáció (5) rendelés (1) rendészet (3) riasztás (1) rio (5) Rió 2016 (4) rizs (2) rögbi (1) roid rage (4) rovarok (1) rowing (2) rugby (2) s (2) scitec nutrition (1) sérülések (98) Sildenafil (1) smr (1) soccer (2) spartathlon (1) special olimpics (3) sport (118) sportágspecifikus sporttáplálkozás (48) sportágspecifikus táplálkozás (33) sportdietetika (68) sportdietetikus (10) sportélettan (24) sportorvos (28) Sportpszichológia (6) sports dietetics (38) Sports Nutrition for Youth (3) sporttáplálkozás (92) sportteljesítmény (27) sportterápia (5) Strength Training (2) suhanj (2) SUHANJ! Fitness (1) szabadidő-sport (6) szabó gyuri bácsi (1) szabó s. andrás (1) szakértő (2) szakkönyv (73) Szegedi Olimpiai Központ (2) szénhidrát (2) szénhidráttöltés (2) szildenafil (2) szívleállás (1) szója (1) szteroidok (20) szusi (1) taekwondo (1) tanácsadás (1) tankönyv (20) táplálkozás (15) táplálkozás biokémia (2) tartalom (4) tartalomjegyzék (2) tata (1) Tatai Olimpiai Központ (2) taurin (2) tbi (7) teacrin (2) team (1) téglajegy (1) tej (5) tejsavó (4) tejtermék (4) téli olimpia (3) teljesítményfokozás (137) teljesítményfokozó sporttáplálkozás (109) teljesítményfokozó team (43) tenger gyümölcsi (1) tenisz (3) tennis (1) tények (1) tények extra (1) terhelésélettan (14) testépítés (8) Testkultúra Műhely (11) testtömegcsökkentő étrend (1) tesztoszteron (12) tesztoszteron emag (1) tesztoszteron fokozók (3) tihanyi andrás (74) TiO2 (1) titán-dioxid (2) tkm (14) TMAO (1) tojás (1) történelem (6) Tóth Gábor (1) továbbképzés (3) toxikológia (1) trendek (2) triatlon (2) Triphasic Training (1) trx (1) tűcsere (2) tudomány (136) tv2 (3) tvse (1) új diéta (3) ultrafutás (2) ultramaraton (3) űrhajósok (2) űrutazás (3) úszás (2) úszó OB (1) utazás (1) vadhús (1) vallás (1) Várhegyi Márton (1) vegán (2) vegetáriánus (3) verseny (3) vese (5) viagra (1) videó (7) vita (1) vitaminok (2) víz (1) vörös húsok (2) wada (22) webbeteg (1) wellness (2) whey (3) who (2) xenon (1) zene (1) zöld tea (1) zsírszövet (1) β-phenethylamine (2) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Immunerősítés* Spirulina algával?

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás 2012.12.29. 14:14

Miért pont alga? Mi az a Spirulina? Tényleg le kell nyelnem ezt a gusztustalan zöld szmötyit?


A Spirulina-fogyasztás történelme
A víz minden élet bölcsője. Nem csak a földi élet keletkezésénél, de ma is nélkülözhetetlen annak fennmaradásához. A ma jellemző földi élet születése a vízhez és az algákhoz (fotoszintetizáló élőlényekhez) köthető. Képzeletünkben úgy 3,5 milliárd évet visszautazva láthatjuk az első kék algák (cianobaktériumok) születését. A ma étrend-kiegészítőként elterjedt Spirulina (mai nevén Arthrospira) -fajok fogyasztása valószínűleg több évszázados múltra tekint vissza: a legkorábbi Spirulina mikroalga-fogyasztásra vonatkozó fennmaradt adatok a 16. századra tehetőek. Az első beszámolók 1524-ből származnak, Toribio de Bonavente atya figyelte meg, hogy Mexikóban az indiánok a vízből élelmiszert gyűjtöttek és nagy mennyiségben fogyasztottak. Ez utólag a Spirulina (Arthrospira maxima) algaként azonosítható. Nem csak az aztékok fogyasztották tudatosan a mikroalgákat: a 20. században jegyezték le, hogy Afrikában, a Szahara déli részén, a Csád-tó környékének kisebb-nagyobb, lúgos vizű tavainak felszínét gyakran borítja be egy zöldes színű hártyaszerű, a helyiek által Dihé-nek nevezett és később Spirulina algaként azonosított anyag, amit a helyiek leszűrnek és lepényként vagy ételeiken szószként fogyasztanak. A mikroalgék fogyasztása széles körben a 70-es és 80-as években terjedt el a nyugati világban. Magyarországon a 2000-es évek hozták el a népszerűsödést. A leggyakrabban fogyasztott és legtöbbet vizsgált mikroalga fajok az Arthrospira platensis (Spirulina) és a Chlorella vulgaris. Ezen fajokat sokan gyakran tévesen tengeri algákként mutatják be.

A Spirulina fajok fontosabb összetevői
A Spirulina (Arthrospira) platensis és Spirulina (Arthrospira) maxima szárított formában körülbelül 56-77 illetve 60-71 % fehérjét tartalmaz. A Spirulina aminosav összetétele szinte tökéletes: két esszenciális aminosav - nevezetesen a metionin és lizin aminosavak – aránya kicsit alacsonyabb az ideálisnál. A Spirulinában a karotinoid vegyületek közül az alfa- és béta-karotin dominál, de számos más karotinoid vegyület is előfordul. A mixoxanthofil, lutein és zeaxantin is jelentős mennyiségben megtalálható benne. A zeaxantin és lutein ma feltételezett időskori makuladegeneráció (AMD) és a szürkehályog kialakulás kockázat csökkentő hatásuk miatt állnak a figyelem középpontjában ("szemvédő vitaminok"). Elterjedt a köztudatban, hogy a Spirulina-fajok jó B12-vitamin forrásnak tekinthetőek. A Spirulina B12 rokon vegyületekből ugyan nagy mennyiséget tartalmaz, ám ennek csak kisebb része hasznosulhat emberben. Ezen rokon vegyületek nagy mennyiségű fogyasztása elméletileg fokozhatja is a B12 hiányállapot kialakulásának lehetőségét! A Chlorella B12-tartalma ezzel szemben irodalmi adatok szerint a növények között szinte egyedülálló. 

Spirulina és betegségek 
A mikroalgák étrend-kiegészítőként kerülnek forgalomba, így gyógyhatás nem tulajdonítható alkalmazásuknak. Ettől a szabályozástól függetlenül a mikroalgákat gyakran alkalmazták a világ különböző tájain különböző eredetű anémia, azaz vérszegénység kezelésére. Vannak próbálkozások a fogyás elősegítésében, kettes típusú cukorbetegség kiegészítő kezelésében, májvédelemben, radioaktív sugárzás elleni védelemben, allergia, rhinitis kezelésében. Vírusok (herpes simplex, influenza vírusok vagy HIV-1) előidézte megbetegedések megelőzésében és kezelésében is megpróbálják felhasználni, ám ezen hatások ma még nem tekinthetőek teljesen alátámasztottnak. Egyes kutatók véleménye szerint a Spirulina alga javíthatja a - például rákellenes gyógyszerek következtében – legyengült immunrendszer működését is. A természetes ölősejtek aktivitása fokozódhat fogyasztásakor, ami elméletileg szintén védő hatású lehet. A Spirulina a kékes színét a fikocianin színanyagnak köszönheti. A fikocianin mind daganatellenes, mind antioxidáns, mind ártalmas anyagok toxicitását csökkentő, immunstimuláló, vérképzést fokozó mind antivirális (vírusokat gátló) hatással rendelkezik. A fehérvérsejt termelés fokozásában a c-fikocián és a Spirulina összetett szénhidrátjai egyaránt szerepet játszhatnak. A jövőben elképzelhető, hogy a Spirulinából kivont vegyületek vagy ezek módosított formája felhasználható a tumorellenes terápiák során. 

Lényeges kiemelni, hogy a daganatos betegek ugyan minden apró lehetőséget megragadnának túlélési esélyeik növelésére, jelenleg a mikroalgák rákos megbetegedések megelőzésre illetve már kialakult probléma kezelésére nem alkalmazhatóak, bár folyamatos felügyelet mellett a kezelőorvos engedélyezheti fogyasztásukat. (Ázsiai országokban a gyógygombák alkalmazása is elterjedt ilyen célra kemoterápiás kezelések kiegészítőjeként. Erről számos tudományos publikáció született már.)


A mikroalgák alkalmazásának egészségügyi kockázatai 

- Allergiás reakciók
Váratlan reakciók kialakulásának esélye nem zárható ki soha, amikor egy korábban nem fogyasztott élelmiszer kerül szervezetünkbe. Kiegészítő alkalmazása estén csak óvatosan, kis mennyiségű alga
fogyasztásával lehet próbálkozni, előzetesen kezelőorvosunkkal, dietetikusunkkal konzultálva. Javasolt a fogyasztani kívánt mennyiséget fokozatosan elérni

- Immunrendszerre gyakorolt hatás 
Az immunrendszert stimuláló anyagokról jó tudni, hogy autoimmun betegségre való hajlam vagy fennálló betegség esetén nem teljesen kizárt, hogy a tünetek kialakulnak vagy felerősödnek -
legyen szó a fitoterápiában gyakran alkalmazott Echinacea-ról (kasvirág fajok) vagy a Spirulina platensis-ről. Természetesen a kezelőorvos útmutatása az amit elsősorban figyelembe kell venni ekkor is.

- Gyógyszerkölcsönhatások
Gyógyszerkölcsönhatások szinte minden étrend-kiegészítő és gyógynövény tartalmú készítmény alkalmazásakor előfordulhatnak, így akár a halolaj tartalmú kapszulák, Ginko biloba, (zöld) tea és más készítmények fogyasztásakor is. Étrend-kiegészítés megkezdése előtt javasolt orvosunkkal, dietetikusunkkal konzultálnunk, különösen ha van valamilyen már ismert egészségügyi problémánk!

Mikroalgák alkalmazása a sportban
A sportolók számára a sport során vagy a sporttevékenységtől függetlenül létrejövő sérülések a legfenyegetőbb rémálmok közé tartoznak. A sportolók életét azonban nemcsak a sérülések, hanem különböző fertőzések is nagymértékben megnehezíthetik. A bakteriális, gombás vagy vírusos eredetű fertőzések az edzés és a normál életvitel folytatása elé átmeneti vagy tartós akadályt gördíthetnek. Állóképességi sportolóknál elsősorban a bakteriális vagy virális fertőzések jelentenek gondot, amelyek légúti vagy emésztőrendszeri megbetegedéseket okoznak, míg kontakt sportoknál (pl. birkózás, ökölvívás) a herpes simplex, ritkábban a hepatitisvírus, még ritkábban a HIV-fertőzés. A Spirulina immunrendszerre és vérképzésre gyakorolt hatásain túl számunkra érdekes lehet még, hogy edzetlen emberekben a Spirulina védelmet mutatott a terhelés kiváltotta izomkárosító hatásokkal szemben. A Spirulina-fogyasztás egy vizsgálat során szignifikánsan mérsékelte a szénhidrát-oxidációt, és fokozta a zsírsav-oxidációt kétórás futás során. A Spirulina-kiegészítés elméletileg javíthatja a sportteljesítményt, időben kitolhatja a fáradás bekövetkezését, fokozhatja a zsírok felhasználását. Ezen hatások pontos háttere ma még nem teljesen ismert. Annyit azonban kijelenthetünk, hogy a Spirulina a rendelkezésünkre álló adatok alapján egy potenciálisan ergogén hatású étrend-kiegészítő, melynek alkalmazásából összetett hatásának köszönhetően sokan profitálhatnak.

Napi 1-10 g-nál több alkalmazása általában nem indokolt egyik mikroalgából sem.

A Spirulina alga, gyógygombák és más étrend-kiegészítő alapanyagok sportban történő alkalmazási lehetőségeiről további információk a Teljesítményfokozó sporttáplálkozás könyvben olvashatóak, az első magyar nyelvű mikroalgákkal foglalkozó könyv szerzőjének tollából!

bg_header.jpg


*A köznyelvben elterjedt „immunrendszer-erősítő” anyagok nem léteznek, lehet azonban az immunrendszer különböző folyamatait többé vagy kevésbé szelektív módon stimulálni (immunhiányos állapotokban vagy bizonyos fertőzésekben) vagy éppen leszabályozni (allergiás vagy autoimmun megbetegedések esetén), amit immunstimulációnak, illetve immunszuppressziónak, összefoglaló néven immunmodulációnak nevezünk. Amikor tehát a Spirulina alga vagy más anyagok immunerősítő hatásáról beszélünk, akkor egy a köznyelvben elterjedt ám pontatlan fogalmat használunk.

Felhasznált irodalom:
Az anyag a Zöld utat az egészségnek! Mikroalgák szerepe a modern táplálkozásban és a gyógyításban, szerzők: Tihanyi András, Tóth József , Weber-Suta Ágnes, Kiadó: Weber-Suta Ágnes 2008, ISBN: 978-963-06-5961-1 könyv felhasználásával készült, abból részleteket tartalmaz.

Címkék: sport étrend teljesítményfokozás mikroalga étrend-kiegészítők immunmodulálás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr44986403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.