Van-e értelme oxigénnel dúsított vizet inni? Tények az élsportolók tömegeivel elhitetett csalásról!
Megszólalók: Csupor Dezső, a Szegedi Tudományegyetem kutatója, a 100 kémiai mítosz című könyv egyik szerzője, valamint Rosivall László, a kórélettan professzora
A téma 17:50 -től hallható.
Link:
http://109.199.57.1/4638/
Bővebben olvashatsz az oxigénezett víz hátteréről a Teljesítményfokozó sporttáplálkozás kötetben!
Csupor Dezső kiváló könyvét itt rendelheted meg:
Száz kémiai mítosz. Tévhitek, félreértések, magyarázatok
http://akkrt.hu/1263/
A könyv tartalma és pár fejezet pdf-ben:
http://akkrt.hu/
Kép forrása: us.123rf.com
Van-e értelme oxigénnel dúsított vizet inni? Tények az élsportolók tömegeivel elhitetett csalásról!
2013.07.03. 12:38
Címkék: humor korrupció csalók élsport oxigénezett víz magaslati edzés
1 komment
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2015.02.21. 22:42:30
"6.3.20 Oxigénnel dúsított víz
Az oxigénnel dúsított víz fogyasztásának emberi szervezetre gyakorolt hatásával kapcsolatos kutatások évtizedek óta folynak ellentmondásos eredményekkel. Forgalmazásuk folyamatos, számos fantázianéven és kiszerelési formában szerezhetőek be oxigénnel dúsított vizek. Feltételezett működésük a víz oldott oxigéntartalmának fokozásán, majd fogyasztást követően az oxigénnek az emésztőrendszer nyálkahártyáján keresztül történő fokozott felszívódásán alapul, így juttatva plusz oxigénhez a sportolót. Sajnálatos módon az oxigén rosszul oldódik a vízben. Nagy nyomás alatt fokozható a fizikailag oldott oxigén koncentrációja (Henry-törvény), de ennek egy része már a pohárba kitöltve, illetve a gyomorban gáz formájában felszabadul. Bár Magyarországon akadnak a módszernek támogatói, és korábban voltak pozitív eredmények, jelenleg a kutatások alapján döntően haszontalannak tartják fogyasztását, elméletileg és gyakorlatilag megalapozatlannak tekintik az oxigénnel dúsított vizek ergogén hatását (Leibetseder 2006;Sommer 2007; Wing–Gaia 2005; McNaughton 2007). Egyetlen lélegzetvétellel több oxigénhez juthatunk, mint egy üveg dúsított víz elfogyasztásával (Hampson 2003). Egyes reklámanyagok odáig merészkednek, hogy azt állítják, a gastrointestinalis tractusból az oxigén fölszívódása jobb, mint a tüdőn keresztül. Valójában a körülmények az oxigén fölszívódására a bélrendszerben a tüdőbelieknél lényegesen kedvezőtlenebbek: a diffúziós távolság nagyobb, a perfusio pedig kisebb, ahogyan az egy időben rendelkezésre álló felszívófelület is. Sajnos korábban ilyen nyilvánvalóan téves állítások élsportolóknak készült, szakmailag ellenőrzött ISM-kiadványokban is megjelentek. A megnövekedett lokális oxigénkoncentráció az oxigéntartalmú szabad gyökök és egyéb ROS-ok (reactive oxygen species, lásd a szabad gyökökről szóló fejezetben) nagyobb arányú létrejöttéhez vezethet a bélben (Speit 2002; Schoenberg 2002), amely jelenség az immunrendszerre is befolyást gyakorolhat (Gruber 2005). Ez a hatás azonban sportolók számára valószínűleg komoly előnyökkel nem jár, és az évtizedek óta hangoztatott (hipotetikus) hatásmechanizmus sem erre a lehetséges jelenségre épül."
Utolsó kommentek